1 iun. 2017

Ce este o gaura neagra

Ce este o gaura neagra

Vezi si:

O gaura neagra este un corp astronomic limitat de o suprafata in interiorul careia campul gravitational este atat de puternic, incat absolut nimic nu poate scapa din interiorul aceastei suprafate, cunoscuta si sub denumirea de orizontul evenimentului. Nici macar radiatia electromagnetică (ex. lumina) nu poate scapa dintr-o gaura neagra, astfel incat interiorul unei gauri negre nu este vizibil, de aici provine si numele de gaura neagra, este de origine foarte recenta, inventat in 1969 de savantul american John Wheeler . Gaura neagra are in centrul ei o regiune cunoscuta singularitate.

     Pentru a intelege mai usor modul in care se poate forma o gaura neagra, avem nevoie mai intai de intelegerea unui ciclu de viata a unei stele, de cand se formeaza pana la sfarsit, procesul de formare a gaurilor negre este la sfarsitul vietii lor, printr-o supernova. O stea se formeaza atunci cand o cantitate mare de gaz (in majoritate hidrogen) incepe sa sufere un colaps in sine insusi, datorita atractiei sale gravitationale. Atunci cand ea se contracta, atomii gazului se ciocnesc intre ei din ce in ce mai des si cu viteze din ce in ce mai mari gazul se incalzeste. In cele din urma, gazul va fi atat de fierbinte incat atunci cand atomii de hidrogen se ciocnesc ei nu se mai departeaza unul de altul, ci fuzioneaza formand heliu. Caldura eliberata in aceasta reactie, care este ca o explozie controlata a unei bombe cu hidrogen, este aceea care face ca steaua sa straluceasca. Aceasta caldura suplimentara mareste si mai mult presiunea gazului pana ce este suficienta pentru a echilibra atractia gravitationala si gazul inceteaza sa se contracte.

     La suprafata limita gravitatia este atat de mare, incat nicio raza de lumina din interiorul gaurii nu are energie suficienta pentru a scapa in afara. La aceasta suprafata limita deplasarea gravitationala spre rosu este infinit de mare.
     Viteza de scapare gravitationala este la suprafata limita egala cu viteza luminii, asa incat raza suprafetei limita este egala cu raza traiectoriei circulare, numita „raza Schwarzschild”.


Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă? Trimite-le prin formularul de contact.

ULTIMELE ADAUGATE: