5 ian. 2017

Concert simfonic la Timisoara - 06 ian 2017

Concert simfonic la Timisoara - 06 ian 2017

Vezi si:

Vineri 6 ianuarie 2017 ora 19

Primul concert simfonic al anului 2017, la Timişoara, va fi dirijat de maestrul Radu Popa şi va conţine în program Uvertura la Opera „Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul pentru violoncel şi orchestră în do major de Joseph Haydn şi Simfonia nr.1 în do major op.21 de Ludwig van Beethoven.

Cosi fan tutteeste o operă comică în stilul vechii opere bufa italiene. A fost primită favorabil la premiera de la Viena, în ianuarie 1790, cu Mozart dirijor. Era a doua programare pentru că în ajunul primei audiţii au început să bată clopotele Vienei; murise Împăratul Joseph al II-lea. Probabil că titlul a fost luat din opera sa „Nunta lui Figaro” unde în actul I, Don Basilio cântă o arie care tradusă în limba română ar fi: aşa fac toate, nu-i nicio noutate. Uvertura este alcătuită dintr-un scurt Andante urmat de o parte spumoasă şi efervescentă în Presto.

În continuare violoncelista Alexandra Guţu, va interpreta Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn. Acest concert se datorează prieteniei lui Haydn cu primul violoncelist al orchestrei Prinţului Esterházy, Joseph Weigel, căruia i l-a dedicat. Notele au dispărut după compunerea concertului, în jurul anului 1765, dar un muzician pe nume Pulkert a descoperit o copie la Muzeul Naţional din Praga. Ca şi Serenata Notturna, concertul este mai miniatural şi are un ansamblu de acompaniament destul de redus.

În data de 2 aprilie, 1800, pentru prima dată, Viena s-a întâlnit cu talentul lui Ludwig van Beethoven, când a fost premiera Simfoniei sale nr.1. Această lucrare, op.21, despre care ştim că este marcată de spiritul lui Haydn şi de respectul faţă de Mozart, ne arată un compozitor stăpân pe materialul sonor, nefiind deloc un epigon al marilor săi înaintaşi. Deşi au fost şi unii critici care se îndoiau de forţa care li se anunţa că apare, alţii le-au răspuns mulţumiţi, că „leul a hotărât că-i înţelept să nu atace încă”.
Cu toată structura clasică, căruia nu-i aduce intervenţii proprii precum în următoarele simfonii, amprenta beethoveniană se distinge în principal datorită felului cum foloseşte, pune în valoare, grupurile de suflători.
Intrăm în 2017 cu un concert eminamente clasic, semn al unui nou început.

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă? Trimite-le prin formularul de contact.

ULTIMELE ADAUGATE: