8 nov. 2016

12 Curiozitati despre tara noastra. Timisoara primul oras iluminat stradal electric din Europa

12 Curiozitati despre tara noastra. Timisoara primul oras iluminat stradal electric din Europa

Vezi si:


1. In anul 1889 orasul Timisoara a devenit primul oras din Europa care a avut iluminat stradal electric.

2. Timisoara a fost, primul oras din Europa care a introdus tramvaie trase de cai, in anul 1869. In anul 1899 tramvaiele trase de cai sunt inlocuite de cele electrice. Tot la Timisoara este cea mai veche fabrica de bere din Romania.

3. Cele mai cunoscute romane, inspirate din Romania, sunt: Castelul din Carpati scris de Jules Verne, și Dracula scris de Bram Stoker.

4. Castelul Peles a fost primul castel european luminat in intregime cu ajutorul curentului electric.

5. Stilou a fost inventat de catre inventatorul roman Petrache Poenaru, nascut la 10 ianuarie 1799, si a fost brevetat in 25 mai 1827.

6. Manastirea Peri Sapanta din Maramures este cea mai inalta biserica de lemn din lume, ceea ce a facut ca ea sa intre in Cartea Recordurilor. Turla masoara nu mai putin de 78 m, fiind o atractie turistica pentru turisti. Crucea este inalta de sapte metri, fiind invelita cu 4 kilograme de aur.

7. Canalul Dunarea - Marea Neagra din S-E Romaniei, este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume facut de om, dupa Suez si Panama Canal.

8. Biserica Neagra din Brosov, are cea mai mare orga din Europa, cu 4000 de tuburi. Biserica are, de asemenea, cel mai mare clopot din tara, cu o greutate de aprox. 6 tone.

9. Nadia Comaneci este prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica.

10. Chipul regelui Decebal, sculptat in stanca pe malul Dunarii, intre localitătile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa ce masoara 55 m inaltime si 25 m latime.

11. Palatul Parlamentului este a doua dupa Pentagon, cea mai mare cladire locuibila din lume.

12. Romania de asemenea, este cea mai bogata tara din Europa in resurse de aur.


Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă? Trimite-le prin formularul de contact.

ULTIMELE ADAUGATE: